ASX

Mitsubishi ASX (eng. Active Sport Crossover) nudi idealan spoj cestovnih kvaliteta i robusnog off road imidža. Na hrvatskom tržištu je dostupan s provjerenim MIVEC 1.6 benzinskim motorom snage 117 KS te tri dizela: 1.6 i 1.8 motorima snage 115 KS te 2.2 motorom od 150 KS i automatskim mjenjačem. Motori 1.6 benzin te 1.6 i 2.2 dizel ispunjavaju EURO 6 normu o emisiji ispušnih plinova.

ASX koristi istu platformu kao i veći Outlander, a skraćeni prevjesi kotača dodatno naglašavaju sportski karakter. Od modelske godine 2015 ima blago izmijenjenu vanjštinu i poboljšanu kvalitetu interijera. Svi modeli sada dolaze sa 18" naplatcima posebnog dizajna, proširenjima lukova kotača, xenon svjetlima, automatskom klimom, itd.

Mitsubishi ASX je dostupan globalno, s time da je na nekim tržištima poznat pod drugim nazivom. U Japanu se, primjerice, prodaje pod nazivom RVR, a u Americi i Australiji kao Outlander Sport. 

Dizajn

Temeljne značajke dizajna ASX-a su prepoznatljiva prednja svjetla i "Jet fihgter" maska hladnjaka koja diktira i dizajn poklopca motora. Tako oblikovan prednji dio osigurava bolju zaštitu pješaka prilikom eventualnog naleta. Visoko pozicionirana stražnja svjetla i peta vrata trapezoidnog oblika naglašavaju "nabildani" izgled sa stražnje strane.
Gledano s boka, oštre linije ističu sportski orijentiran dizajn, uključujući liniju krova koja se blago spušta prema natrag i poboljšava aerodinamična svojstva (Cw=0,32). Kratki prevjesi kotača daju bolju preglednost i okretnost u tijesnim ulicama, što je osobito važno u gradskom okolišu. Stražnja svjetla LED tehnologije utječu na smanje potrošnju energije, kao i gume  s niskim koeficijentom otpora kotrljanja.

Unutrašnjost je elegantno sportski dizajnirana uz uporabu visoko kvalitetnih materijale te kokpitom koji se vizualno nastavlja na prednja vrata. U skladu s vanjštinom, unutrašnjost ASX-a reflektira oblik dinamičke kvalitete kao i veći Outlander. Boja unutrašnjosti je jednobojna crna uz vizualni kontrast s instrumentima i ukrasnim umetcima.

Tehnologija i sigurnost

Mitsubishi ASX je dostupan s dva nova aluminijska četvero-cilindrična 1.8 litarska dieselska agregata common-rail tehnologije sa 116 KS i 150 KS. Oba agregata imaju izrazito niske emisije CO2 i zadovoljavaju EURO 5b standarde. Upareni su sa ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, automatskim Stop & Go sustavom i filterom partikualrnih čestica.

Slabiji motor osigurava maksimalnu brzinu od 189 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,2 sekunde. Sve to uz prosječnu potrošnju od svega 4,8 L/100 km i emisija CO2 iznosi 125 g/km. Snažniji motor razvija 200 km/h uz ubrzanje od 0-100 km/h za 9,7 sekundi. Prosječna potrošnja iznosi 5,4 I100 km, a emisija CO2 141 g/km.

Za kupce koji žele benzinski motor, Mitsubishi ASX je dostupan s novim 1,6-litarskim motorom s MIVEC tehnologijom varijabilnog upravljanja ventilima i 117 KS. Ovaj motor je uparen s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa.

Mitsubishi ASX 1.6 Mivec postiže maksimalnu brzinu 183 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 11,4 sekundi uz kombiniranu prosječnu potrošnju od 5,8 L/100 km i emisiju CO2 133 g/km.

Osim toga raspoloživ je i model sa automatskim mjenjačem uparen sa 2.2 litarskim dieselom od 150 KS.

Mitsubishi ASX 4WD 2.2 DI-D postiže maksimalnu brzinu 190 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 10,8 sekundi uz kombiniranu prosječnu potrošnju od 5,8 L/100 km i emisiju CO2 153 g/km.

Mitsubishi ASX je preuzeo podvozje od većeg Outlander-a, prilagođeno manjem i laganijem vozilu. Tehnološki je temeljeno na prednjem ovjesu MacPherson tipa te stražnjem multi-link ovjesu sa dodatnim stabilizatorima. Četiri kočiona diska, od kojih su prednja dva ventilirana, osiguravaju kratak zaustavni put i kod hladnih  i kod zagrijanih kočnica.