i MiEV

Mitsubishi i-MIEV, prvi serijski električni automobil na svijetu, za 2014 godinu je tehnološki dotjeran.
Premda su baterije zadržale isti kapacitet (16 kWh), zahvaljujući nižoj potrošnji energije (125 Wh/km) ukupni doseg je povećan i sada iznosi 160 km.

Obadva prednja sjedala sada imaju mogućnost grijanja ne samo sjedaće površine nego i naslona, uz regulaciju intenziteta. Kao opcija, nude se i glavna prednja svjetla u najsuvremenijoj LED tehnologiji, koja uz nižu potrošnju energije nude poboljšanu vidljivost po noći i lošim uvjetima.
Potpuna i bogata oprema ostaje u seriji kao i do sada.

Dizajn

Aktivna sigurnost putnika je poboljšanja sustavom kontrole stabilnosti ASC (Active Stability Control) te zračnim zavjesama i bočnim zračnim jastucima, što znači da je europski i-MiEV već serijski opremljen s ukupno šest zračnih jastuka. Pasivnu sigurnost osigurava poznata Mitsubishijeva RISE koncepcija izrade karoserije kako bi putnici imali što bolju zaštitu prilikom sudara. Od ostale opreme dostupni su klimatizacijski uređaj, audio sustav, LED svjetla te navigacijski sustav.

Mitsubishi i-MiEV prije svega je namijenjen kupcima iz urbanih sredina koji dnevno prelaze manje od 150 km, a žele vozilo koji iziskuje minimalne troškove (električna energija je i do 9 puta jeftinija naspram naftnih derivata). Zbog toga što ne emitira štetne plinove i CO2 te bitno doprinosi smanjenju zagađenja atmosfere u velikim gradovima, kupci i-MiEV-a u razvijenim zemljama koje drže do zaštite okoliša imaju na raspolaganju državne poticaje u iznosu i do 5.000 eura.

Tehnologija i sigurnost

Zbog svojih kompaktnih dimenzija prikladnih velikim gradovima, Mitsubishi i-MiEV se u duljinu proteže 3.475 mm, u širinu 1.475 mm, a visok je 1.600 mm. Međuosovinski razmak vozila iznosi 2.550 mm, a njegova ukupna masa 1.100 kg. U unutrašnjost, koja je dizajnirana da prije svega bude funkcionalna, se udobno mogu smjestiti četiri odrasle osobe. Instrumentna ploča je smještena na vozačevoj strani i pokazuje trenutni kapacitet baterije, potrošnju energije i predviđeni doseg s preostalom energijom, uz ostale standardne informacije. Mitsubishi i-MiEV nudi solidan prtljažni prostor od 227 litara koji se proširiv do 860 litara, a da je vrlo okretan i spretan za gradsku vožnju vidljivo je iz radijusa okretanja koji iznosi samo 4,5 metara.

Mitsubishi i-MiEV za pogon koristi električni motor snage 47 kW (67 KS) i 180 Nm okretnog momenta raspoloživog od 0 do 2.000 o/min, a snaga i moment se šalju na stražnje kotače preko jednobrzinskog mjenjača. Električni motor se napaja preko litij-ionske baterije kapaciteta 16 kWh smještene u sredinu vozila ispod poda, koja mu prema novom europskom ciklusu omogućuje autonomiju do najviše 150 km. Postoje tri načina rada motora ovisno o želji i potrebi za očuvanjem energije, a kako se električna energija ne bi rasipala, maksimalna brzina je elektronski limitirana na 130 km/h.

Baterija se može puniti preko standardne 220V kućne utičnice za 6 sati do 100-postotnog kapaciteta, a izvan doma omogućeno je punjenje na prilagođen energetskim postajama za brzo punjenje do 80-postotnog kapaciteta za 30 minuta. Također, ugrađena je i opcija regenerativnog kočenja, jer prilikom usporavanja električni motor radi kao generator i nadopunjava bateriju električnom energijom. Cijena vozila uključuje i bateriju, a iznosit će, ovisno o tržištu, između 33.000 i 35.000 eura. U zemljama koje imaju poticaje za kupnju električnih automobila, cijena će biti ispod 30.000 eura.